Muhtar Sami Gökali “Millet bir bidon su alabilmek için saatlerce kuyrukta bekliyordu”

Bağcılar’da konuşmayan kalmasın, muhtarlardan,siyasilere STK başkanlarına,gençliğe,kadınlara ve vatandaşa kadar herkese. “Söz Bağcılar’da” diyerek yazı dizilerimizde yer vereceğiz. Hem yazılı olarak hem Youtube kanalımızda görsel olarak seslerine ses olacağız.

Bağcılar’da konuşmayan kalmasın, muhtarlardan,siyasilere STK başkanlarına,gençliğe,kadınlara ve vatandaşa kadar herkese. “Söz Bağcılar’da” diyerek yazı dizilerimizde yer vereceğiz. Hem yazılı olarak hem Youtube kanalımızda görsel olarak seslerine ses olacağız.

“Söz Bağcılar’da” “Muhtarlar Konuşuyor Muhtarlar Anlatıyor” yazı dizimizin şimdiki konuğu Mahmutbey Mahallesi Muhtarı Sami Gökali oldu. Muhabirlerimiz Zehra Naz Günay ve Beyza Nur Tokcan sordu Mahmutbey Mahallesi Muhtarı Sami Gökali cevapladı, kamera çekimlerini Emirhan Demirci, fotoğraf çekimlerini Hilal Cica yaparken yazı dizimizin koordinasyon eden, planlayan ve hazırlayan Gazeteci Mithat Sayar oldu.”

Muhabir Beyza Nur Tokcan “Kendinizi tanıtır mısınız?”

Mahmutbey Mahallesi Muhtarı Sami Gökali “Benim isim Sami Gökali. 1969 Giresun Bulancak doğumluyum. Evliyim. İki çocuk babasıyım. Bir kızım, bir oğlum var. Bir tane de torunum var. Çocuklarımın ikisi de üniversiteyi bitirdi. Bir tanesi evlendi. İkisi de evlendi”dedi.

“Mahallem Bağcılar'ın yüzölçüm olarak en büyük mahallesi”

Muhabir Zehra Naz Günay “Mahallenizi tanıtır mısınız?”

Mahmutbey Mahallesi Muhtarı Sami Gökali “Mahallem Bağcılar'ın yüz ölçüm olarak en büyük mahallesi Mahmut Bey Mahallesi. İstoç’ta bize bağlı. Muhtarlık olarak yani 22 mahalleden yüz ölçüm olarak çok büyüğüz biz. 1987'den beri ben burada ikametgah ediyorum. Üç dönemdir muhtarlık yapıyoruz. Mahallemizde şeyleri soracaksan Bizim mahallemizde ağırlıklı Giresunlar var. Ordulu var. Karedeniz ağırlıklı. Ama her memleketten var. Mahmut Bey muhtarlığımızın olduğu yerde ağırlıklı Selanik göçmenleri var burada. Bir mozaiğiz biz. Burada baya bir karışığız. Ama işte biz üç dönemdir muhtarlık yapıyoruz. Severek yapıyoruz yani. İnsanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Buyurun”dedi.

“Dediler, yok sen yine devam et işini iyi yapıyorsun’”

Muhabir Beyza Nur Tokcan “Muhtar olma fikri nereden geldi? Nasıl karar verdiniz?”

Mahmutbey Mahallesi Muhtarı Sami Gökali “Şimdi muhtar olma ben 16 yıl ticaret yaptım. 16 yıl unlu mamülleri yaptık. Bizim kendi yerimiz vardı. Marketçilik yaptık 5 yıl falan. Muhtarlık hiç düşündüğüm bir meslekte değildi. Yani şey olarak mahalledeki insanlar bana çok şey yaptılar. Muhtar ol dediler. Ben dedim muhtarlık yapamam bilmiyorum. Sonra bizim aşağıda mahallenin belli bölümleri var. Çok kalabalık olan yerler var. Bir tanesi de bizim oturduğumuz yer. Oradan hep muhtarlığa çıkıyordu birileri. Hiç kazanamıyordu yani. Muhtarlığı az olan yer, nüfusu az olan yer kazanıyordu. Bir gün bana dediler ya sen muhtar ol biz seni destekleyeceğiz falan. Ben de dedim ben muhtarlık yapamam. Biraz şey yaptılar. Bir derneğimiz vardı bizim dernekte. Dediler ki ya sen yaparsın bu işi. Üzerime attılar. Sor dediler evine, çocuklarına, ailene. Biz de sorduk. Onlar kabul etmediler önce. Ben de böyle halka sordum gittim sokaklarda. İşte camiye gittim. Mahalledekilere sordum. Dedim böyle böyle istiyorlar. Siz de biz muhtarlığa çıksak bizi destekler misiniz? Onlar da dediler tam oturmuş. Tam yerini bulmuş. Sen yaparsın bu işi dediler. O dönem çıktık kazandık. Farklı bir şekilde kazandık. İkinci dönem bir daha dediler sen yine çık. Yine çıktık kazandık. Dedik üçüncü dönem istirahat edelim. Dediler “yok sen yine devam et işini iyi yapıyorsun” Üçüncü dönemde biz yaptık. İnsanlara faydalı olmaya çalışıyoruz. Üç dönemde muhtarsınız” dedi.

“On binin üzerinde aileye yardım yaptım”

Muhabir Zehra Naz Günay “Mahallenize neler yaptınız?”

Mahmutbey Mahallesi Muhtarı Sami Gökali “Üç dönemlerde bizim mahallemizden biz bir şey yapmıyoruz. Biz yardımcı şey oluyoruz. Vesile oluyoruz. Ben on binin üzerinde aileye yardım yaptım. Muhtarlığımız oldu. On binin üzerinde belki daha fazladır. Muhtar olduğum olalı. Bizim mesela on beşe yakın yetim ailelerimiz var. Fakir, fukara, gariban, öksüzler var. Biz de onları takip ediyoruz. Hatta bu yetim ailelerin elektrik, su, doğalgaz faturalarını yaklaşık yedi, sekiz yıldan beri ödetiyoruz. Onlar hiç ödemiyor. Bir başkasını ödettiriyoruz. Onun haricinde bizim mahallemizde mesela ben muhtar olduğumda iki tane okul vardı. Muhtar olduktan sonra dört, beş tane okul yapıldı. Pazar yerimiz yoktu. Yeni pazar yeri yapıldı. Yani biz muhtar olduktan sonra çok şeyler yapıldı. Eksik olanları biz ne yapıyoruz? Bir liste yapıyoruz. Gidiyoruz belediyeye. Nereye müracaat edilecekse oralara söylüyoruz. Onlar da Allah razı olsun geri çevirmiyorlar, yapmaya çalışıyorlar. Eksiklerimiz yok mu? Yine var ama eksik olduğu şey biz de bildiriyoruz, yaptırıyoruz yani. Evet” dedi.

“Üniversitede var bizim mahallemizde”

Muhabir Beyza Nur Tokcan “Mahallemizin eksikleri nelerdir?”

Mahmutbey Mahallesi Muhtarı Sami Gökali “Mahallemizde şu anda eksik yani her mahalle mutlaka eksiği var ama genelde şu anda en çok bizim burada yapılan şey kentsel dönüşüm. Eski binalar çok var. Bunlar bir an önce yıkılıp yerine yeni binaların yapılmasını istiyorlar. Ama tabii kentsel dönüşüm uzun bir şey olduğu için inşallah en kısa zamanda mahallemize gelir. Okulumuz eksik bir okulumuz yok. Okulumuz fazla. Yedi tane okulumuz var. Üniversitede var bizim mahallemizde. Ondan sonra spor alanları yani bizim kapalı 3-4 tane halısahamız var. Mahmutbey Spor Tesisi bizim mahallemizde. Stadyum var Mahmut Bey Stadyumun. Yine bir tane İstoç'un arkasında da var bir yerimiz. Yani o yönden sıkıntımız şu anda yok. Halısaha ve spor alanında bir sıkıntımız yok. Okullarda sıkıntımız yok. Ondan sonra pazar yerimizde bir sıkıntımız var. Kapalı pazar yerimiz var ama yetmiyor. Yanlış bir yere yapıldı. İnşallah onu da yeni gelen belediye başkanımız çözer. Bizim bir güzel vatandaşın faydalanabileceği güzel bir pazar yeri bize yapar inşallah” dedi.

“biz istiyoruz ki sokak sokak girilsin, yapılsın ve çıkılsın istiyoruz”

Muhabir Zehra Naz Günay “Kentsel dönüşüm mahallemizde ne aşamada?”

Mahmutbey Mahallesi Muhtarı Sami Gökali “Kentsel dönüşüm mahallemizde ne aşamada derken bizim mahallemizde şu anda inşaat yapılıyor. Ama özel yapılıyor tabii. Devletin yıkıp da bir yeri kentsel dönüşüme yapılacak yani öyle bir blok yapılacak yer pek olmadı. Ama blokları yapılıyor. Özel şirketleri yapıyor. Şu anda yapılıyor. Ama biz istiyoruz ki sokak sokak girilsin. Yapılsın çıkılsın istiyoruz. İnşallah en kısa zamanda onun da gelmesini istiyoruz” dedi.

“Mahmutbey'de yapılacak projeler var”

Muhabir Beyza Nur Tokcan “Bağcılar Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin mahallenin planları var mı?”

Mahmutbey Mahallesi Muhtarı Sami Gökali “Bağcılar Belediyesi'nin için mahallemizde planlar var. Yapılacak olan bir takım projeler vardı. Bildiğiniz gibi belediye başkanımız il başkanı oldu. Yerine yeni bir belediye başkanı geldi. Bundan sonra gelen belediye başkanımız mevcut belediye başkanımızın yapmış olduğu projeleri eğer devam ettirirse bizim Mahmut Bey'de yapılacak projeler var. İnşallah gelen başkanımız bu işe el atar. En kısa zamanda bir tanesinde bizim muhtarlık binamız yok mesela. Bağcılar'ın yirmi iki mahallesinin yirmi birinin muhtarlık binası vardır. Geçmiş görmüşsünüz. Ama bir tek bizde yok. Bir tek bizimkisi böyledir fark ettiyseniz. Bize de söz verilen yer var. İnşallah bekliyoruz bakalım yeni gelen belediye başkanımıza nasip olur” dedi.

“MYollar yoktu, su yoktu

Muhabir Zehra Naz Günay “Bağcılar tarihi hakkında bilgi verir misiniz?”

Mahmutbey Mahallesi Muhtarı Sami Gökali “Biz buraya geldiğimizde 80'li yıllarda geldik buraya. Ateştuğla'dan bizim aşağıya mahalleye inmek için çamurun içine geliyorduk. Çizelge bir yol vardı. Ben önceden bahçelere oturuyordum. Buraya geldiğimizde işe gitmek için, Ateştuğla'ya çıkabilmemiz için ayağımıza poşet takıyorduk. Çamura bassınca ayağımızdan alıyordu. Her şey çok kötüydü. Yollar yoktu, su yoktu. Millet su kuyrukları. Siz şuan da cennette yaşıyorsunuz. Okul kapınızda çıkıyorsunuz. Metroya binip hemen okula gidiyorsunuz. Eskiden öyle bir şey yoktu. Okula gidebilmek için bir tane okul vardı burada. Koskoca. Mahmutbey'de bir okul. Bütün insanlar o okula gidiyordu. Şimdi 5-6 tane okul var. Her şey çok güzel ama gençler bunun değerini bilmiyor diye düşünüyorum ben. İnşallah bilirsiniz. Çünkü o zamanlar çok yokluk vardı. Millet bir bidon su alabilmek için saatlerce kuyrukta bekliyordu. Çeşme açıyorsun, su akmıyorsun. Ama şimdi bak her şey var. Her şey var. O yüzden annenize, babanıza geçmişi sorduğunuz zaman size de o da aynı şeyi söyleyecek. Kızım bak siz cep telefonları, en düşük cep telefonu 15-20 bin lira. O zaman ne telefonu? Komşuda telefon oluyor da işte vatandaş telefon edince işte oradan oraya bir yere askere falan giden olduğu zaman çağırtıyordu. Yarım saat sonra diyeceğim diyordu öyle görüşebiliyordu. Ama şimdi 10 yaşındaki çocuğun cebinde telefon var. Çağımız çok değişti. Sizler umutsunuz ama umudu yani bu devletin sizlere ihtiyacı var ama eğer kafanızı kullanırsanız, çalışırsanız okursanız bir yere gelmeniz için mutlaka okumanız lazım. Okumayla bitmiyor. Güzel yerler seçmeniz lazım. Mesela ben okuyacağım işi başka bir yere çevirdik şu an ama yine de burada size en azından şey açısından söylüyorum. Benim de çocuklarım var. Ben onlara çok şey yaptım. Gerçi okudular, üniversiteyi bitirdiler ama yarın bir gün mesela gazetecilik okuyorsunuz, televizyonculuk okuyorsunuz işte. İşinize devam etmezseniz, severek yapmazsanız yarın bir gün iş bittiği zaman kapıda kalıyorsunuz. Ama işin dalını bu okul bittiği zaman mezun olacağınız şeyi güzel seçerseniz adamlar sizi buluyor yani. Gel bizle çalış diyor. Çünkü bakın memleketimiz çok açtı. Teknoloji çok açtı. İhalar sihalar yapıyor. Bir yerlere kafayı çalıştıran bu işi kazanıyor. Elif Hanım, neydi senin ismin? Beyzanur Hanım diyecek böyle. Şunu şuraya yapabilir miyiz diyecek. Sen ne diyeceksin? Tabii efendim canım. Beyza yani şunu şunu yap demeyecek. Yani öyle bir şey yok. Sizden izin alacaklar. Hepiniz için diyorum. Buyur ablası” dedi.

“Okumalarını, almalarını, abone olmalarını isterim”

Muhabir Beyza Nur Tokcan “Son olarak Güneşli Haber Gazetesi izleyici, takipçilerine ve okuyucularına neler söylemek istersiniz?”

Mahmutbey Mahallesi Muhtarı Sami Gökali “Güneşli Haber Gazetesi okuyanlarına Bağcılar'da tek gazete var. O da ilk ve tek gazetesi Güneşli Haber. Ben işte fırsat bulursa okumalarını, almalarını, abone olmalarını isterim. Gazete okumak iyi bir şey. Bilgi almak iyi bir şey. Onlar da işini gereği işlerini yapıyorlar. Onlara da başarılar diliyoruz. Siz de onların peşinde çalışıyorsunuz. İleride belki büyük bir gazeteci olacaksınız sizlerle. Teşekkür ediyorum” dedi.