Muhtar Yücel Çalışkan “İnsan merhametli olacak, vicdanlı olacak”

Bağcılar’da konuşmayan kalmasın, muhtarlardan,siyasilere STK başkanlarına,gençliğe,kadınlara ve vatandaşa kadar herkese. “Söz Bağcılar’da” diyerek yazı dizilerimizde yer vereceğiz. Hem yazılı olarak hem Youtube kanalımızda görsel olarak seslerine ses olacağız.

Bağcılar’da konuşmayan kalmasın, muhtarlardan,siyasilere STK başkanlarına,gençliğe,kadınlara ve vatandaşa kadar herkese. “Söz Bağcılar’da” diyerek yazı dizilerimizde yer vereceğiz. Hem yazılı olarak hem Youtube kanalımızda görsel olarak seslerine ses olacağız.

“Söz Bağcılar’da” “Muhtarlar Konuşuyor Muhtarlar Anlatıyor” yazı dizimizin şimdiki konuğu Kemalpaşa Mahallesi Muhtarı Yücel Çalışkan oldu. Muhabirlerimiz Zehra Naz Günay ve Beyza Nur Tokcan sordu Kemalpaşa Mahallesi Muhtarı Yücel Çalışkan cevapladı, kamera çekimlerini Emirhan Demirci, fotoğraf çekimlerini Hiranur Sadık yaparken yazı dizimizin koordinasyon eden, planlayan ve hazırlayan Gazeteci Mithat Sayar oldu.”

Muhabir Beyza Nur Tokcan  “Bize kendinizi tanıtır mısınız?”

Kemalpaşa Mahallesi Muhtarı Yücel Çalışkan  “Kendimi tanıtayım. 1968 Erzincan doğumluyum. 50 senedir İstanbul Bağcılar’da ki bu mahallem de ikamet etmekteyim.Evliyim. İki tane çocuğum var. Birisi psikolog, birisi bilgisayar mühendisi.Üç dönemdir muhtarlık yapıyorum. Eşim de burada bana yardımcı olarak üç dönemdir muhtarlık yapmaya çalışıyoruz, gayret ediyoruz.” dedi.

“Her bölgeden insanların yaşadığı yer”

 Muhabir Zehra Naz Günay “Mahallenizi tanıtabilir misiniz?”

Kemalpaşa Mahallesi Muhtarı Yücel Çalışkan  “Mahallemi tanıtayım. Mahallem 70'li yıllarda burada bir çiftlik varmış. Yavuz isimli bir arkadaş buraya bir tavuk çiftliği açmış, kurmuş. Yavuz Mahallesi diye bir mahalle kurulmuş o çiftlikten ötürü. Sonradan da geliştikçe 92-93 yıllarda Mahmutbey'e bağlı olan mahallem ayrılarak Kemalpaşa Mahallesi adını almış. Yaklaşık 40 bine yakın nüfusu var. 23 bin seçmeni olan. Karma politik mi diyorlar her ilden olan öyle bir şey değil mi? Her bölgeden insanların yaşadığı, Karadenizli, Doğulu, Karadeniz ağırlıklı, Bitlis, Doğu ağırlıklı karma bir mahalle olarak. Öyle bir mahallemiz işte” dedi.

“Arkadaşlarımın önerisiyle muhtar adayı olduk”

Muhabir Beyza Nur Tokcan  “Muhtar olma fikri nereden geldi? Nasıl karar verdiniz?”

Kemalpaşa Mahallesi Muhtarı Yücel Çalışkan  “Muhtar olma fikri aslında ben muhtarlık siyaseti sevmezdim. Okul son senelerinde Bağcılar Lisesi mezunuyum ben bu arada. Lise mezunu birisiyim. Bazı lisesine giderken o dönemlerde benden bir büyük olan ağabeyim camcılık yapan ağabeyim burada muhtar adayı oldu. Çok az bir oyla kaybetti. Bir de biz mahallenin çok eskileriyiz yani 50 sene düşünsenize buradan 74 yılına gelmişiz esnaflık yapıyoruz. Mahallenin kimin geldiğini kim gittiğini çok iyi bilir, herkesi tanırız. Ağabeyim öyle bir muhtar adaya olunca kazanamamıştı. İki sefer girdi kazanamadı. Sanki böyle ağabeyimin o süreçteki etkilenmemden dolayı hep aklımızda kaldı. Sonra Lokman Çağrıcı Bey'in döneminde her mahallelerde mahalle adına bir dernek kuruldu. İşte yani dernekler kuruldu. Kemalpaşa Güzelleştirme, Yaşatma Derneği, Fevzi Çakmak, her mahalle adına bir dernek kuruldu.O dernek o zaman burada biz esnaflık yani ticaretle uğraşıyorduk. Dostlarımız işte Sinoplu, Kastamonulu, Erzincanlı birkaç arkadaşlar geldi. Muhtarım bu dernekte yer alın demişti. Yani siz buranın kurucularındansınız diye. O dernekte yer aldık. Sonra o dernekte derneğin oluşumuna yer aldıktan sonra görev aldık. Muhtarlık süreci geldiğinde de o dernekten birkaç sene sonra muhtarlık yerel seçimler başladı. Yerel seçimlerde de orada birkaç arkadaşım Samsunlu bir arkadaşımız vardı, o da çok istiyordu Yücel muhtarım siz bu işi çok iyi yaparsınız Yücel arkadaşım diye. Arkadaşlarımın önerisiyle muhtar adayı olduk. Muhtarlık serüvenimiz öyle başladı” dedi.

“Yaptırmaya bir nebze vesile olmaya gayret ettim”

Muhabir Zehra Naz Günay  “3 dönemdir mahallenizde muhtarsınız. Mahallenizde neler yaptınız?”

Kemalpaşa Mahallesi Muhtarı Yücel Çalışkan  “Ben yapmadım. Yaptırmaya

yani bir nebze vesile olmaya gayret ettim. Bak arkadaşlar hepiniz pırıl pırı gençlersiniz. Ben muhtar olduğum zaman aslında dilekçelerimiz vardı burada dilekçelerimiz. Muhtarlık olduğum zaman yüreğimde içimde bir şey vardı. Ben mesela diyelim Bağcılar'da şöyle çıkarayım. Bağcılar Lisesi mezunuyum. Neden? Mahallemde okul olmadığı için ben Bağcılar Lisesi'nde okudum.

İlk verdiğim dilekçeler okuldur. Mahallemizde okul yoktur diye. 2 tane okul yaptık.

Bu benim sürecimde 2 dönem. 3. dönemimiz yeni. 2 tane okul yapılmasına vesile olduk.

Sağlık ocağı yoktu mesela. Bakın mesela 2019. Yani bunlar muhtar olur olmaz.

Bunları hep ilk verdiğim dilekçe dediğim gibi okul ihtiyacımızın olduğunu belirttim. Bir de sağlık

ocakları çok çünkü şu anda hem o mahallemizde 2 tane okul yapıldı faaliyette hem de sağlık

ocağı açıldı. 2 tane sağlık ocağımız var. 112 acil bekleme noktası konulması. Bunları ben yapmam. Yok yani haşa tövbe kim ben bunu yaptım derse yalan olur, yaptığına vesile oluyorsun.

Okul ihtiyacın o zaman benim ilk dönemlerde Muammer Yıldız vardı. Milli Eğitim Müdürü

İstanbul'un Milli Eğitim Müdürü sağ olsunlar. Yaşıyorsa Allah sağlığını versin.

Rahmetli olduysa, Allah nur içinde yatırsın. Ona gittiğimde benim mahallemde okul ihtiyacı

var demiştim. Sağ olsun adamcağız bizi dinledi etti. 2 tane okul birden yapıldı şimdi faaliyette İbrahim Keresteci ile. Yukarıda otuz iki derslik Kocaragıp İlk Öğretim Okulu. Ortaokul pardon. Sağlık ocağımız yoktu. Sağlık ocağına ayrılan yeri işte İl Sağlık Müdürü şu andaki Sağlık Bakanımız Kemal Bey. Sağ olsun ona kadar ulaştık.

Mahallemize 2 tane sağlık ocağı yapılmasına vesile oldu. Bunlar işte yüzme havuzunun olması,

spor alanının orada yürüyüş parkurunun yapılmasına, ana caddemizden ağaçlandırılması oldu.

Acil 112 dediğim gibi bekleme noktası vardı. Eski muhtarlık yukarıda 1972 sokaktaki hükümet binası diyorlar. Mahalle konağı diyorlar. Orada bir boş atıl bir yer vardı kütüphane.

Oraya 112'yi getirmeye vesile olduk. Şimdi 7/24 saat orada 112' ye hizmet veriyor mahallemize ve çevre mahallelere. Geçen bir yaşlı amca geldi. Düşmüş burnunu kırmıştı. Telefonu açmışlar 112'ye. “Telefonu kapatmadan” diyor telefonu düşün biraz da 112'ye yakın. “Konuştum” diyor. “Üzerimde eşofman vardı. Onu giyip elbiseni pantolonunu giyene kadar da 112 kapıda gördüm” diyor. “Çok mutlu oldum.” Adamcağız onun için de teşekküre gelmiş yani. İşte böyle yani mahallemizde tabii ki ufak tefek bir şeyler yaptırmaya gayret ettik” dedi.

“Bu konuda biraz muzdaripim, üzgünüm”

Muhabir Beyza Nur Tokcan  “Mahallenizin eksikleri nelerdir bahseder misiniz?”

Kemalpaşa Mahallesi Muhtarı Yücel Çalışkan  “Var. Mahallemizin eksiği var. Niye var? Çok acil bir tane benim pazar kapalı semt pazarı olması gerekiyor. Bunu ben çok geride taşıdım. Gerek Büyükşehir Belediyesi'ne o aşamadayız. Gerekse Bağcılar Belediyesi'ne ortak. Bir kapalı semt pazarı, otopark ihtiyacım var. Elektrik hatlarının, havai hatlarının daha yer altına alınmaması bir eksiklik. Bak hala duruyor. Şu görüyorsun işte şurada plan projesi çıkmasına rağmen arkadaşlar.  Bak şurası kapalı Genç Osman Sokak'taki kapalı semt pazarla otoparkın yeri.

Buna bakalım. Bak üstte de zaten ne diyor. Bağcılar  Kemalpaşa Genç Osman Pazar Yeri Otopark Projesi. Bu projeyi yaptırmanın hesabını yapıyoruz. Bu ciddi bir proje. Büyükşehir Belediyesi'yle görüşüyoruz. O da biraz pürüz olduğunu, bu arsayla ilgili sıkıntılar olduğunu, Bağcılar Belediyesi'ne top atıyor, o ona atıyor. Evet itiraf edeyim. Bu konuda biraz muzdaripim, üzgünüm. Biraz da kızgınım. Çünkü seçimden önce söz verildi. Gerek ilçe belediyemiz, gerek Büyükşehir Belediye'miz bunu ortaklaşa, mahalleye hizmete sunacaklarını söylediler.

Ama bugün bilemiyorum doğrudur, yalandır. Herkes bir bahane uydurarak bu projeyi biraz

öteleme, erteleme gibi fikirlerin olduğunu hissediyorum. Bunu da bana ilgili mecliste de bakın.

Proje her şey bitmiş. Bir müteahhite verilecek. Müteahhit sahibine verilecek.

Yapılması gerekiyor. Bekliyoruz işte. Böyle bir sorunumuz var. Havai hatların, elektrik havai hatları kaçıncı yüzyıla gelmişiz? Daha hala birçok sokağımıza havai hatların yer altına alınmasının sözünü aldık. O da maalesef yarım kaldı. Halen bir kısmında hava hatları yer altına alındı, bir kısmında alınmadı. O beni üzüyor. Çünkü vatandaşlarımız arasında filan sokaklar alındı, bizimki niye alınmıyor? Onun akabinde de havai hatlar yer altına alındıktan sonra kaldırımların yenilenmesi gerekiyor. Çünkü ciddi bir çalışma oluyor, insanlar yürümekte zorluk çekiyor, kaldırım yayı yollarında sıkıntı oluyor arkadaşlar. Onun da yapılanması bir elzem arz ediyor. Ana caddemin Namık Kemal Caddesi'nin yönündeki istikametinin ters olduğunu, mesela diyelim çevre yolundan Bağcılar'a yönü, buradaki esnaf çok sıkıntılı. İş yapamadığını, çünkü mahalle boşaldı. O tarafın yönünü değiştirmesi gerekti. 360 tane esnaflardan imza toplayarak ilgili birimlere, ilçe belediyemize, büyükşehre gittik. Ondan bir sonuç alınamadık. O da bir eksiklik. Bunu da itiraf edeyim. Yine ciddi bir sağlık ocaklarında sıkıntımız var. Mahallemde birkaç tane sıkıntım var. Kapalı dediğim gibi semt pazarı, otopark, ana caddenin tek yön olmaması. Bunlar sıkıntı olarak söyleyebilirim” dedi.

“Ciddi bir sıkıntılar çektik”

Muhabir Zehra Naz Günay  “Kentsel dönüşüm mahallenizde ne aşamada bahseder misiniz?”

Kemalpaşa Mahallesi Muhtarı Yücel Çalışkan  “Kentsel dönüşün başlı başına bir bakanlığa hiç

girmek de istemiyorum. Çünkü ben ne diyeceğim, şehircilik bakanlığı tarafından işte. Onda da

var, onda da yok. Ciddi bir sıkıntılar çektik, ilgili yerlere gittik. Kentsel dönüşümü hep şey yapıyordum ben. Ya mesela belediyelerin suçu olduğunu biliyordum veya belediyelerin ötelemesiyle bunlar yapılmadığını biliyorum  ama maalesef benden önceki

dönemde kentsel dönüşümle ilgili bir gelişme olmuş. Şehircilik bakanlığı tarafından riskli alan

ilan edilerek. Bak bunlar hep onların isimleridir. İlan edilerek buranın kentsel dönüşüm yapılmasını yedekle geçirmesi gerektiğini söylemiş. Ama 2013 yılından bu zamana kadar kentsel dönüşümden bir arpa boyu yol alınamadı.Sağ olsun burada başkanımız, şimdi de gerçi il başkanı olan Abdullah Beyin dönemin de bunları konuştuk işte. Ama kentsel dönüşümden bir arpa boyu alınamadı. Afet riskli alan ilan etmiş 2013 yılında. Daha ben muhtar değilken. O günden bugüne herhangi bir şey yapılmamış duruyor. Kentsel dönüşümü ne denilmiş? Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından riskli alan ilan edilmiş. Afet risk alanı diye şu bölge. Yan yol, mahallemin girişinin yan yolu. Mesela diyelim ki Mehmet Akif bulvarın oradan yukarı benzinliğe kadar Yüzyıl Köprüsü'nün o aradaki boşlukta bir kentsel dönüşüm risk alanı ilan edilmiş. Ama maalesef o günden bugüne kentsel dönüşümden bir arpa boyu alınamamışız. Bunu itiraf edeyim. Bak işte böyle dönem dönem. Bir de mahallemizde şöyle bir kreş yeri tespit ettik. Belediyelere bunu da göstereyim. Biraz önce eksiklerimizde bir de kreş yeri diye belirtmişler ama onunla da maalesef yine bir arpa boyu yol alamadık. Birkaç tane eksiğimizin üzerine gittiğimiz  zaman çok sağlıklı bilgi de alamıyoruz, bilgi de veren yok. Öyle duruyoruz. Söyleyebilirim” dedi.

“Belediyecilikte siyasi partiler olmamalı”

Muhabir Beyza Nur Tokcan  “Bağcılar Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin mahallenizle ilgili planları var mı?”

Kemalpaşa Mahallesi Muhtarı Yücel Çalışkan  “Mahallemizle mi ilgili?  İşte bunlar hepsi sonuçta Bağcılar Belediyesi'nin ve onun akabinde Büyükşehir Belediye’sinin ortaklaşa yapması gereken projelerdir. Ama kentsel dönüşüm, bak şu bak daha renkli daha net. Şimdi kentsel dönüşümü Bağcılar Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi ne diyor? Afet Riski Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından. Şimdi belediyeler bununla ilgili bir çalışma yapıp baskı yaparak buranın bir an önce hızlanmasına vesile olmaları gerekir.Yapmıyorlar yani. Kimin ne anlaması çok umurumda değil. Ben doğruları söyleyeyim. Çünkü buraya bir vebal altına girmişiz. İnsanlar bunu bizden talep ediyor. İşte bir pazarı yeri, bir kreş yeri. Bak sağlık yeri ayrılmış. Sağlık alanı var mahallemizde. Orada da bir eksikliğimiz hala var duruyor. Orada yapılması gerekiyor. Yani uzun lafın kısası, yerlilerde arkada belediyecilikte siyasi partiler olmamalı. Siyasi görüşler olmamalı.

Hizmet anlamında olmalı. Şimdi ikisine de söylediğin zaman bozuluyor. Ama ortada gerçekler var.

Herkes bu anlattıklarından kendi üzerlerine payını çıkarsınlar. Yani Sayın Belediye

Başkanımızdan. İşte baksana yerlerde bir müdürlerimize Kemal Paşa'da yapılması gerekenler

yapılmıştır. Bazıları yapıyorlar, bazılarını yapmıyorlar. İşte böyle zamanımız. Bu arada bak ben mesela Mehmet Akif, iki tane camimizin, Bağcılar Belediyesine verdim dilekçeyi, kaymakamlığa.

Bunların hepsini sizin müftülüğe verilen şeyler. Bak burada ne diyor? Müftülüğümüze verdim dilekçeleri. Bayağı çalışmışız bu arada. Ben de sizin sayenizde  bayağı bir gözden geçirmiş oldum. Bir tane cami yıktırdık. Millet beni yaylama ateşine tutuyor. Ben Alevi'yim, solcuyum. “Alevi'dir cami yıktırdı dediler” ama Allah'tan ki camiler yapıldı da çok şükür. Yıkarken Alevi oldum ama yaparken de hiç kimse bu adam Sünni’dir, bak camimizde yaptırdı demediler. Anlayacağın arkadaşlar ben samimi bir şey itiraf edeyim. İnsan merhametli olacak, vicdanlı olacak, gerçekçi olacak. Adamın giysisine göre, konuşmasına göre, şekline göre Alevi, Sünni, sağcı, solcu olunmasın. Merhametine göre, vicdanına göre olun. Çok şükür bak iki tane cami yapıldı, şimdi pırıl pırıl camilerimiz hizmette” dedi.

“Karma politik bir yer”

 Muhabir Zehra Naz Günay “Bağcılar tarihi hakkında bilgi verir misiniz?”

Kemalpaşa Mahallesi Muhtarı Yücel Çalışkan  “Bağcılar tarihi, göçmen ağırlıklı

bir ilçe olduğunu biliyorum çok eski. Ben Bağcılar Lisesi mezunu olduğumda bu Bağcılar bölgesine yürüyerek gider gelirdik. Bağcılar Lisesi'ni bilen var mı Parseller'de? Bağcılar Lisesi'nin nerede olduğunu bilen var mı? Bağcılar Lisesi'nin nerede biliyor musun? Bağcılar'dan bu Yıldıztepe, Bahçelievler'in ilk sınırıdır. Bağcılar Lisesi aslında eskiden hiç buralarda kimse yoktu.

Bir okul vardı bölgede. Oraya yürüyerek gider gelirdik. Bu Bağcılar üzerinde göçmen ağırlıklı,

bağ bahçesi çoktu. Zaten bildiğim kadarıyla Bağcılar'da bağların çok oluştuğundan dolayı geldiğini biliyorum. Mesela çok güzel meyve bahçeleri falan vardı. Sonra Bakırköy'e bağlı bir ilçeydi. Belirli bir zaman sonra kurucu belediye başkanımız Feyzullah Bey ile beraber ayrıldı Bağcılar İlçesi Bakırköy'üne. Burada da muhtarlıklar yoktu. Tek muhtarlık işte bu bölgede Mahmutbey Muhtarlığı vardı, köy içindeki bir muhtarlık. Sonra mahalleleri de öyle bölüştürdü. 1992 yılında Bağcılar oldu. Feyzullah Kıyıklı kurucu bir belediye başkanımızdı. Göçmen ama son dönemlerde bildiğim kadarıyla göçmen, yani göçü çok oldu burada, göçmen kalmadı. Daha çok Anadolu'dan, Karadeniz'den yerleşti. Sivas'ı çok yerleşti bu bölgeden bildiğim kadarıyla. Biz esnaftık, cam davranış sektöründe olduğumuz için, bazılarının her mahallesinde iş yaptığımız için, göçlerin gelenlerini takip ediyorduk, biliyorduk yani. Adam geliyordu, cam işini veriyordu. Nerelisin Sivas'ın, nerelisin işte ağırlığın, bitlisin. Bazılarının yapısı öyleydi bildiğim kadarıyla. Öyle ağırlıklıdır. Şu anda Sivaslı, Kastamonulu çok mesela burada. Kastamonulu, Karadeniz ağırlıklı oldu. Bitlisli, Vanlı, Ağrılı kesinlikle karma politik bir yer oldu. Mahallenin bir nebze büyük ölçekte nüfusta aynı bazıları da. Bizim Kemalpaşa'daki şeyi dikkat ediyorum, ağırlık oy oranlarından da belli, yörelerden de belli, Bağcıların ki de ona örtüşüyor yani” dedi.

Güneşli Haber olarak Bağcılar’ı iyi bir noktaya getirmek için gayret ediyorsunuz”

Muhabir Beyza Nur Tokcan  “Son olarak Güneş Haber Gazetesi izleyicilerine, takipçilerine, okuyucularına neler söylemek istersiniz?”

Kemalpaşa Mahallesi Muhtarı Yücel Çalışkan  “Şimdi takipçilerine şöyle diyeyim, kardeşimiz en azından Bağcılarda. Güneşli de, Mithat Bey değil mi sahibi? Evet. Mithat Bey'in Bağcılar için gayretini biliyorum. Yani Bağcıları ön plana çıkartmak için gayretini, çaba sarf ettiğini görüyorum. Bu gözüküyor dönem dönem toplantılarda da geldiğimizde. Yani iyi bir şehrin, yaşadığı şehri, kentselini derler, bu kent konseyleri falan olur. Burada da kent konseyindeki elemanları o kenti iyi bir yaşamları hale getirmesi için mücadele etmesi gerekir. Ben Mithat Bey'in de bu konuda çabasını, gayretini sarf ediyorum. Takip etmelerini, Mithat Bey'i tanımalarını yakından, birebir tanımalarını, çünkü bazıları için neler yaptığını görebilmeleri için, iyi bir diyalog kurmalarını isterim. Güneşli Haber olarak, değil mi? Kardeşimiz iyi bir gayretli bir kardeşimiz. Çabasından dolayı da arkadaşıma, herkesin huzurunda teşekkür ediyorum. Sizlerin de emeğinize sağlık. Sizin bu yaptığınız bile işte Bağcıları bir yere getirmek için çabadır, gayrettir. Onun için hep beraber yaşadığınız, hepiniz Bağcılarda mı oturuyorsunuz, dışarıda oturan var mı? Bu demek ki siz de bir nebze, bir yerinden tutmuşsunuz bazıları. İyi bir noktaya getirmek için gayret ediyorsunuz. Mithat beyi de ben öyle görüyorum. Çalışmalarını da takdir ediyorum, sağ olsun. Mithat'ın bir yönünü, şu yönünü seviyorum. Mithat doğruları yazıyor. Kendine ters düştü, bu olduğu yok. Mithat beyin gördüğü doğruyu yazan, gündeme taşıyan, bu güne getiren, söze getiren, dile getiren bir arkadaş olarak görüyorum. Onun nezdinde Güneşli Haber'de çalışan sizlere hepinize teşekkür ediyorum. Yolunuz açık olsun, hizmetiniz kabul olsun. Güzel şeyler yapın inşallah. Sağlığınıza yerinde olsun” dedi.